Next Prev
 

Menu

Snap het niet!!!…

Tags: , ,

Ik ben geen genie…sterker nog; ik sta er verder vanaf dan ik ooit had gehoopt, maar over sommige dingen kan ik werkelijk niet uit.

Situatieschets:
Ik heb voor de NBOV dit jaar weer de keuring mogen doen voor de beste (banket)bakker van Zuid-Holland. Een nobele taak en voor mij ook een goed ijkpunt over hoe het er bij ons voorstaat qua niveau in de middenklasse bakkerijen. Dit jaar bestonden de producten uit een roomboter-amandelstaaf en een roombotercake. Op zich eenvoudige banketproducten, maar wel een standaard onderdeel van een assortiment en gelukkig producten waar je heel goed elementen kan inspecteren of je te maken hebt met een vakman of een prutser.
Het is ondertussen de derde editie dat ik dit heb gedaan en GODZIJDANK zijn er enkele zichtbare verbeteringen geweest. Ik weet persoonlijk niet of ligt aan onze feedback van afgelopen jaren of dat ze zelf de spiegel hebben voorgehouden, maar er is wel bij een enkele iets gebeurd.

Maar helaas kom ik nog schrijnende gevallen tegen…en dan heb ik niet over een iets ongare korst of een klein bankje in de cake, maar dan heb ik het over overmatig zout -of citroengebruik, onsmakelijk spijssoorten en bijvoorbeeld staven gebakken op reeds voor kaasvlinders gebruikte bakpapiertjes.

En dan kan ik niet rustig blijven…ik wil dolgraag een positieve inslag eraan geven, maar er zijn grenzen en die zijn daar ruimschoots overtreden. Bij zulke bakkers moet de diploma worden afgenomen, de ondernemers mogen zich gaan uitschrijven bij de KVK. Gewoon lekker stoppen en bijvoorbeeld je nuttig maken in de tuinen van het Westland, heb we daar geen Roemenen meer voor nodig…maar geen voet meer zetten in de bakkerij!

Kijken we naar een banketstaaf, is dat qua ingredi├źnt onder aan de streep een optelsom van twee halffabrikaten; de spijs wordt in 99,9% niet meer zelf gedraaid, maar ingekocht en de millefeuille wordt in 92,6% ook ingekocht. Op zich geen punt van kritiek, maar als je dan wat inkoopt, zorg verdomme dan dat het knap spul is! De hele zomer klagen veel bakkers dat ze het niet druk hebben, ik zeg dan: zorg dan dat je die tijd niet verspild, maar dat je dan proefjes opvraagd van de fabrikanten waarmee je kan testen en experimenteren, zodat je in de laatste drie maanden daar niet meer over na hoeft te denken. En koop verdorie gewoon eens een iets duurdere spijs en hergebruik geen “hartige” vellen voor zoete producten. Het geld (duppie-werk) wat je daarmee wint, verlies je drie keer zo hard door de klanten die bij je weglopen…

Beste mede-bakkers…we hoeven er geen wetenschap van te maken, maar liefde en gezond verstand gaan onze verder helpen. Pas dit toe en voer elk jaar wat evolutie uit en we sterven niet uit!